Lyxvandra i Snapphanebygd, längs världsberömd älv till Eriksbergs genuina viltreservat

Svemestra till fots i västra Blekinge och östra Skåne utan packning.

2-8/8, 2024


7 dagar. Självguidande arrangemang med daglig färdledare utan packning - med eller utan picknick. "Kit" med etappmanual + lokal karta = "Mini-guide" lånas ut Dag 1.  Samling kl.12.30 Sölvesborg Centralstation. Individuell start kl.14.30 på en Ö i Östersjön. Vandring avslutas på Tjärö kl.11.45 med färja till Järnavik, taxitransfer och tåget kl.14.18 i Bräkne-Hoby mot t ex Sölvesborg.

Blekinge Ledomrade Blek Grind Ang Blek Flugfiske An Blek Regnbage Stilleb

Blekinge V hall1persjpg

”Sveriges trädgård”
 
kallas Blekinge i folkmun. Ett Sverige i miniatyr cirka 105 x 30 km stort, vilket också är Sveriges minsta, nära Skåne och Småland. Här har storlaxen, i ett omtalat snapphaneland som då var danskt, frodats i Mörrumsåns bruna vatten, minst sedan 1231, då fisket beskrevs i kung Valdemars andra jordebok. Till i våra dagar av vår käre nobelpristagare i litteratur Harry Martinsson. Född i Nyteboda, en plats och ett hus, Du kan besöka på etapp 2-4 i det här vandringsupplägget. 


Naturområden att promenera / vandra
 i med 1000 tals småsjöar, skogar av barrträd och bok, en del bland de störst sammanhängande i hela Europa. Här samsas skogen med en ypperlig skärgård mot Östersjön, där flera öar fortfarande är bebodda. Fiskelägenas små hus har oftast varsamt renoverats till året runtbostäder för danskar och nordeuropeer, men ett och annat hus är fortfarande näst intill orört sedan artonhundrafemtio.


Blek SkargardsHamn2 Blek Skarg Hus Blek Swan Trabat Blek Abborre JJ Blekinge Garnrensning Blek Otto

Blekinge BarrskogStig


I nordöstra Skåne och västra Blekinge fanns i slutet av 1800-talet en för den tiden viktig stenindustri, inklusive förädling. 'Spår' efter brytningen syns via så kallade 'bergagrytor - mindre stenbrott. Så även idag i den här regionen. Området är framförallt känt för sin svarta diabas som anses vara av yppersta kvalitet, men även andra typer av granit bryts i området såsom röd vånga-granit, champagne (en gråaktig granit), grön granit m.m. På en Stenforsskolan i Sibbhult finns en gymnasieutbildning där stenarbetarutbildning bedrivs som en gren av industriprogrammet.


Delar av Blekingeleden erbjuder dessutom en spännande kulturell vandring i flera dimensioner. Med hjälp av dina sinnen upplevs ett stycke autentiskt Sverige utan motstycke, där flera stigar är beskrivna från bronsåldern med sina lämningar. Ett stycke smäktande landskap i en lite bortglömd del av sydöstra Sverige, cirka 530 km från Stockholm eller cirka 330 km från Göteborg eller 150 km från storstaden Köpenhamn i Danmark.Pris: SEK *20.920 när två personer bokar och reser tillsammans i Kat.Deluxe/AIALLT INGÅR resmålet. SEK 11.910 för 1 person i ett enkelrum i Kat. Deluxe/AIALLT INGÅR resmålet.Exkl resa t/r Sölvesborg.


SEK *
13.310 när två personer bokar och reser tillsammans i Kat.Budget/Halvpension, exkl picknick/linne/lakan/dryck. SEK 7.455 för 1 person i ett mindre dlrum i Kat.Budget/ Halvpension, exkl picknick/linne/lakan/dryck. Exkl resa t/r Sölvesborg.

Läs mer...
banner6blueglobe8